ваксини
сн. БГНЕС

Производителите на ваксини ще заработят 32 милиарда долара само за 2021 година

Около 32 млрд. долара се очаква да заработят производителите на ваксини през следващата година.

Според CNN това не включва стойността на нематериалните активи на компаниите, т.е. репутацията, която ще расте, защото те са помогнали да се сложи край на най-лошата пандемия, ударила света от миналия век насам.

Особено силен е скокът за Moderna – биотехнологична компания, за която само малцина бяха чували преди тази година и която е близо до получаването на разрешение от американският лекарствен регулатор за разпространение на коронавирусната ваксина.

сн. БГНЕС

Само Pfizer, според прогнозите на Morgan Stanley, може да спечели 19 милиарда долара през следващата година от ваксината за Covid-19, спрямо 975 милиона долара тази година.

Pfizer ще сподели приходите си с BioNtech, германската компания, разработила ваксината. Ваксината им е одобрена във Великобритания и получи зелена светлина и в САЩ.

сн. БГНЕС

Morgan Stanley смята, че Pfizer може да генерира още 9,3 милиарда долара от продажби на ваксини през 2022 и 2023 г., докато цялото световно население бъде ваксинирано.

И макар цената на акциите на Pfizer, мощна фармацевтична компания в САЩ, да не се е повишила значително тази година – само 12 процента, то тези на BioNTech са нараснали с почти 300 процента, довеждайки пазарната му капитализация до близо 30 милиарда долара.

От друга страна, ваксината, изобретена от Moderna, вече е превърнала тази почти неизвестна фирма в мощна фармацевтична компания на стойност 62 милиарда долара. А именно, цената на акциите й е „излетяла“ с цели 700 процента тази година, а Morgan Stanley смята, че половината от пазарната стойност на тази компания е свързана с ваксината за Сovid-19.

Goldman Sachs изчислява, че Moderna ще генерира 13,2 милиарда долара приходи от продажби на ваксини през следващата година. Това са фантастични цифри за компания, която е имала приходи от само 60 милиона долара през 2019 г. и никога преди това не е лицензирала продукт.

сн. БГНЕС

„Това е епична история. Исторически пробив в разработването на лекарства. Създаването на нова технология в такава млада компания, която ще бъде готова по време на най-лошата пандемия от сто години, е трудно да си представим“, каза Алън Кар, биотехнологичен анализатор в Нидам.

Високо оценените приходи за Pfizer и Moderna обаче предизвикаха критики от тези, които виждат човешкото страдание, причинено от Сovid-19. Досега пандемията е убила близо 1,6 милиона души по целия свят и близо 300 000 само в САЩ.

сн. БГНЕС

Междувременно техните конкуренти Johnson & Johnson и AstraZeneca обещаха, че ваксините им, след като бъдат налични, ще се продават с нестопанска цел по време на пандемията.

„Напълно погрешно е фармацевтичните компании като Pfizer и Moderna да печелят, а техните ръководители да натрупат безпрецедентно лично състояние от ваксината срещу новия коронавирус, чието изобретение е субсидирано и подкрепено от данъкоплатците в САЩ“, каза Ели Зупник, говорител на организацията „Accountable.US“ за наблюдение и консултиране на пациенти.

Въпреки че Pfizer не получи никакво финансиране от инициативата за ваксинация на администрацията на Тръмп, федералното правителство се съгласи да плати 1,95 млрд. долара за първите 100 милиона дози.

източник: Фокус

- реклама -