Производител: Цената на хляба ще достигне 3 лева

Ще поевтинее ли хлябът за крайния потребител след премахването на ДДС? Според производителя Димитър Бакалов това няма да се случи. Дори от септември или октомври ще има нов ръст, който може да достигне 3 лева.

„Цената не се образува само от това – в нея влизат брашно, сол, вода, транспорт. Чак тогава се сторнира колко да внесеш в бюджета. Много от производителите работят на ток или газ. Никъде не се говори за увеличение на заплатите на хората. Много трудно ще се случи това, ако намаляваме цената на хляба. Малките фирми по селата няма да успеят да го направят”, обясни той.

По думите му пшеницата е скочила двойно, дори повече. „Това означава, че ще има по-голямо увеличение на хляба. Този 1 млрд. за пшеница трябва да бъде даден за субсидия на производителите. Така пшеницата ще падне, а брашното и хлябът ще поевтинеят. Докато не се спре инфлацията, всичко ще върви нагоре”, посочи Бакалов, пред Нова телевизия.

От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата съобщават за сравнително стабилни цени на брашното – от 1,46 лв. за килограм.

„Нека да изчакаме новата реколта, която е много добра, Слава Богу. Ще имаме едно успокояване на пазара, няма никакви индикации за стресови движения по отношение на зърното и брашното”, каза Владимир Иванов.

Цената на хляба вече е с 20% по-ниска. Това обяви за NOVA Мариана Кукушева, която е председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Според нея засега цената е по-ниска само в големите вериги.

Утре се очаква в Държавен вестник да излезе и решението за нулевата ставка. То ще влезе в сила в петък, но със задна дата – от 1 юли. Тогава навсякъде ще трябва да може да се купува хляб с 0% ДДС.

- реклама -