Осама бин Ладен

Проговори майката на Осама бин Ладен: Беше добро дете, но в университета промиха мозъка му

Майката на лидера на „Ал Кайда” Осама бин Ладен говори публично за пръв път след смъртта на сина си преди 7 години. Алиа Ганем даде интервю за британския вестник „Гардиан” в дома на семейството си в Джеда, Саудитска Арабия.

Злият терорист бил „срамежливо и добро дете” докато растял, но мозъкът му „бил промит” в университета

Семейството му го видяло за последно през 1999 година – две години преди атаките от 11 септември, когато той бил в Афганистан. По това време Осама бин Ладен бил смятан за огромна глобална терористична заплаха, след като заминал за страната, за да се бори със съветското нашествие през 80-те години на миналия век.

„Бяхме изключително разстроени. Не исках нищо от това да се случва. Не разбрах защо той загърби всичко просто така?”, заяви Алиа Ганем, в отговор на въпрос как се е почувствала, когато разбрала, че синът й е станал джихадист. По думите й движението „Мюсюлмански братя”, с които синът й поддържа връзки през студентските си години, било като „култ”.

Двама от братята на Бин Ладен – Хасан и Ахмад, също присъстваха на интервюто. Те описаха шока си, когато научили, че техният брат е замесен в терористичните атаки от 11 септември. „От най-малкия до най-големия – всички братя се чувствахме засрамени от него. Знаехме, че всички ще понесем ужасни последствия. Всички членове на семейството ни, които бяха в чужбина, се завърнаха в Саудитска Арабия”, заяви Ахмад. По думите му неговата майка все още живее в отрицание – 17 години след най-кървавото нападение на американска територия, и обвинява хората около Осама бин Ладен за неговите действия.

Най-издирваният терорист в света бе убит от американски морски тюлени в скривалището му в Аботабад, Пакистан, през май 2011 година след продължило близо 10-годишно издирване.

- реклама -