растеж Емил Караниколов язовири, поддържка

Прогнозират над 3% икономически растеж за 2019 г.

Основните показатели в есенната макроикономическа прогноза за 2019 г. са за запазване на предвидения икономически растеж. Очаква се той да достигне над 3%, като двигателите му основно ще са потребление и инвестиции, а до края на мандата на това правителство БВП може дори да надмине 130 млрд. лв.

Данните прочете при изслушването си в парламента министърът на икономиката Емил Караниколов. Темата беше за инвестициите и перспективи за икономически растеж на българската икономика, предаде БТА.

Очакванията, по думите му, са за стабилен икономически ръст тази година – над средния за ЕС.

Министърът припомни, че за 2017г. официално имаме над 380 млн. евро увеличение на преките чуждестранни инвестиции. През 2018 г., според БНБ, те са се повишили с малко над 10 на сто за година като влезлите у нас преки чуждестранни инвестиции са за 1,520 млрд. евро т.е. с 10,3 на сто или с над 143 млн. евро повече от вложенията за януари-декември 2017 г.. Данните подлежат на ревизия от централната банка следващите месеци, уточни Караниколов.

Миналата година е била една от най-успешните за преработващата промишленост и за автомобилния сектор.

Към момента в автомобилната индустрия работят над 220 фирми, произвеждащи компоненти за всички големи световни производители на коли, отчете министърът. Този сектор, по думите му, се превръща в един от водещите за страната. Само през последните три години общият размер на инвестициите там е за 480 млн. лв., разкрити са над 7800 нови работни места. Положителна тенденция е, че голяма част от инвестициите за м.г. са в райони с голям дисбаланс, най-вече в Северна България.

По предварителни данни на НСИ, цитирани от Караниколов, „инвестициите, бруто капиталообразуване на основен капитал за 2018 г., са в размер на 22,3 млрд. лв. „. Към настоящия момент в процес на сертифициране са 54 инвестиционни проекта за малко под 1,500 млрд. лв. с потенциал да бъдат разкрити над 6000 работни места.

Тази година безработицата се предвижда да бъде 4,8%, подчерта икономическият министър.
- реклама -