марихуана

Прогнозират, че Калифорния може да стане най-големия пазар на марихуана в света

От 1 януари в американския щат Калифорния става законна продажбата на марихуана, което може да превърне най-гъсто населения щат в САЩ – 39 млн. души – в най-големия законен пазар на тази дрога в света, пише в. „Билд“.

Легализирането на марихуаната беше прието през ноември 2016 г. с 57 срещу 43% от гласовете при референдум

Сега вече започва отброяването на последните часове преди настъпването на Деня М (Денят на марихуаната). Предполага се, че пред сергиите, „украсени“ с трилистия символ, в новогодишната нощ ще има опашки.

Въпреки взетото решение, все още много градове в щата ще останат без законна марихуана, тъй като са издадени малко лицензи за продажба на дрогата. В около 70% от населените места въпросът още не е решен.

Покрай легализирането пазарът на „удоволствието“ се очаква рязко да скочи – според преценки на сп. „Форчън“ той вече е около 7 млрд. долара. Тези числа карат дори политиците да приемат крачката: с облагане на „джойнта“ до 45%, в държавната хазна ще зазвънят доста жълтици. Експерти очакват данъчни постъпления от новия артикул в размер на около 1 млрд. долара годишно.

Пътят на дрогата към законна продажба за медицинска употреба не е изненада в Калифорния –тя е факт вече в седем щата. В 40 други щата пък притежаването на марихуана за медицинска употреба не е незаконно. Все още само в три щата – Айдахо, Южна Дакота и Канзас – е в сила стриктната забрана.

Очаква се догодина употребата на канабис за удоволствие първи път да надскочи пушенето на марихуана с медицинска цел.

- реклама -