Прогноза за юли: Времето полудя, от горещници до градушки

Прогноза за юли: Времето полудя, от горещници до градушки. Горещниците се бъркат. 28, 29 и 30 юли са астрономическите горещници, а навремето сме преместили календара и затова много хора мислят, че горещниците са на 14, 15 и 16 юли, заяви климатологът.

На Балканите изпратихме най-топлия юни месец,

откакто се водят метеорологични изследвания. За България юни беше с три градуса над новата норма и с почти пет градуса от 1961 г. Това каза климатологът проф. Георги Рачев, цитиран от Novini.bg.

„Това топло време предизвиква задържането на повече влага в атмосферата, потенциалната енергия, която води до появата на купесто-дъждовна облачност и оттам мълниите и градушките“, добави той.

„Градушките са типични за юни месец.

През юли атмосферата във височина започва да се затопля и това, което ни очаква утре следобед, в сряда и четвъртък, по всяка вероятност няма да придобие крайни прояви – градушка, а както прочетох – и торнадо.

Не че е изключено, но е много малка вероятността“,

посочи проф. Рачев.

По думите му, в България веднъж годишно има торнадо, но размерите на стихията са нищожни в сравнение със същото явление в САЩ. Той уточни, че последното засега значимо торнадо се е разразило в плевенското село Бохот през 1989 г., като са разрушени

над 100 къщи, а около 140 са пострадали.

Според проф. Георги Рачев през следващите 20 години, ако изключим повишаването на температурите, климатът на България няма да се промени съществено.

„Ние трябва да се адаптираме. Няма човек, който да ви каже точно къде, точно колко и точно кога ще падне градушката – играем на „тук има, тук няма“.

Най-добрият вариант, който вече са въвели

в много страни в света, това е предпазване чрез мрежи, както и застраховане на продукцията“, коментира проф. Рачев.

Климатологът прогнозира, че и през юли, и през август можем да очакваме още доста горещи дни.

„Горещниците се бъркат. 28,29 и 30 юли

са астрономическите горещници, а навремето сме преместили календара и затова много хора мислят, че горещниците са на 14,15 и 16 юли.

Ще има горещи периоди, но най-страшното, което плаши сериозните учени, е бързината, с която се извършва това затопляне“, добави той.

„Засушаването е много сериозно,

продължава да става сухо и все по-сухо. Утре и вдругиден очакваме валежи, които, за мое съжаление, малко „се разсъхнаха“, т.е. количеството им ще е по-малко“, каза още проф. Рачев.

- реклама -