Прогноза: Ще хвръкнат ли нагоре лихвите?

Прогноза: Ще хвръкнат ли нагоре лихвите? Ще има повишаване на лихвите за ипотечните кредити. Банките ще започнат да дават лихви по депозити. Няма да има рязко покачване на лихвите. При фиксираните лихви зависи от базата, описана в договора. Ще имаме нелоша година, няма да влезем в рецесия, ще имаме 1-2% ръст на икономиката. Това каза пред NovaNews банкерът Левон Хампарцумян.

„Референдум дали да приемем еврото е на ръба на закона. Бил трябвало да е забранен, но някак са го формулирали, че да заобиколи закона. Апелът е към най-непросветената част от населението, която лесно се манипулира. От години живеем с лев, фиксиран за еврото, дефакто сме приели еврото на 80%. Спокойствието от валутния борд прави податливи хората на твърдения да не приемаме еврото“, коментира той.

Според него сред позитивите от въвеждане на еврото са намалени транзакционни разходи, потискане на лихвите и по-евтини заеми за държавата, фирмите и хората. „В Словения, Словакия, Прибалтийските републики, това се вижда. На този фон ипотечните кредити в Унгария са с високи лихви. Имаме един куп неща, които ни карат да искаме еврото. Хърватия ще има по-спокойна сред след приемане на еврото“, прогнозира той.

Вижте още:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено