Air France
Air France

Профсъюзи в Air France обявиха 4 дни стачка през май

Три профсъюза на летците в Air France обявиха, че ще стачкуват на 3, 4, 7 и 8 май. Това ще е поредният протест по пътя към постигане на по-високо заплащане.

„Трябва да продължим да оказваме натиск заради нашите искания за заплатите“, казаха от профсъюзите в изявление, подчертавайки, че техните цели са „подписване на споразумение, което е приемливо за всяка от страните“.

Оповестяването на нови стачки, след 11 предишни дни на протести, към които призоваха синдикатите, представляващи служители от пилоти и кабинни екипажи до наземни служители, предхожда консултация на авиокомпанията по предложенията за заплати на ръководството.

Главният изпълнителен директор на Air France -KLM Жан-Марк Янала миналата седмица заплаши да подаде оставка, ако служителите на Air France продължат да отхвърлят предложенията за заплатите им.

Синдикатите казват, че работниците заслужават да се възползват от години на строги икономии, които върнаха авиопревозвача до нивото на оперативна печалба, след като знаят, че заплатите им са били замразени от 2011 г. насам.

Ръководството на компанията казва, че не може да си позволи да приеме техните искания за увеличаване на заплатите им с 5,1% тази година, защото така щели да се обезсмислят ползите от структурната реформа.

- реклама -