Шобуши, сумист

Професионален сумист почина на 28 г. от коронавирус

Професионален сумист е починал от коронавируис, съобщи японската сумо асоциация. Сумистът е бил на 28 години. Той се казва Кийотака Суетаке, а в сумото използва името Шобуши.

Според информацията причина за смърта е отказване на повечето му органи. Шобуши е първият сумист, починал от КОВИД-19. Освен това – първият човек под 30 години, починал от вируса в Япония. Данните показват, че той е имал и диабет.

Според сумо асоциацията той е развил треска на 4 април. Суетаке обаче не е могъл да намери свободни места в болница или да си направи тест за коронавирус. Четири дни по-късно състоянието му се влошава и той е приет по спешност. На 19 април е вкаран в интензивно отделение.

Шобуши дебютира като професионален сумист през 2007-а. Същата година той стига до номер 11 в четвъртото ниво на сумото в Япония. Възпитаник е на школата Такагадауа, където има още петима заразени с вируса.

Само след две седмици в Токио трябваше да започне Големия летен турнир. Събитието обаче бе отложено заради коронавируса. По-късно през лятото има планиран друг турнир, като той ще бъде без публика.

В Япония има 16 000 регистрирани случая на заразени с коронавирус и 657 жертви.

- реклама -