Проф. Здравко Каменов: Всеки четвърти българин страда от затлъстяване

Според данните на Световната банка за затлъстяването в България – от 1975 г. насам се забелязва траен ръст на затлъстяването предимно при жените. В момента със затлъстяване живеят около 24% от жените, а над 54% са с наднормено тегло. При мъжете със затлъстяване са над 25%, като трайно с наднормено тегло са близо 70% от българските мъже.

Това съобщи в навечерието на Световният ден за борба със затлъстяването проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛ „Александровска“.

В развитите страни около една трета от населението е с наднормено тегло и индекс на телесната маса с показател от 25 до 30, а между 30 и 35 се отбелязва първа степен на затлъстяване.

По затлъстяване България е на едно от най-предните места в Европа.

Затлъстяването приема формата на епидемия не само в България, но и в световен мащаб, съобщи проф. Каменов. „Затлъстяването е болест. Отричането на това води до подценяване на проблема, а това води до сериозни здравословни усложнения вследствие на наднорменото тегло“, посочи още проф. Каменов.

„Затлъстяването в момента убива повече хора в световен мащаб, отколкото транспортните злополуки, терористичните атаки, и Алцхаймер взети заедно“, допълва експертът.

Индекс на телесна маса с показател над 35, тоест втора степен на затлъстяване, увеличава над 30 пъти риска от появата на диабет, от повишаване на раковите заболявания, от повишаване броя на заболели от бронхиална астма, от алкохолната стеатозна болест, по-известна като затлъстяване на черния дроб, както и за много други болести, допълниха лекарите.

Инсулт, белодробна болест, инфаркт, артериална хипертония, исхемичната болест на сърцето, артериалната недостатъчност също са заболявания, които се получават вследствие на наднорменото тегло.

Често се срещат случаи на хора с депресия, които приемат антидепресанти, които пък увеличават теглото. Вследствие на по-високото си тегло хората още повече се депресират, смята лекарят.

Средно едно от три деца

Отслабването само с от 5 до 10 процента от теглото означава, че човек намалява риска да заболее от диабет, подобрява артериалното си налягане, намалява тежестта на сънната апнея и като цяло подобрява качеството си на живот.

Важно е възпитанието на децата да стана вкъщи, защото няма дебели родители със слабо дете – хранителният режим засяга цялото семейство. „Още в утробата започва формирането на съзнанието на бебето. Така например, ако майката е бременна по време на война и се храни оскъдно, бебето приема, че всяка приета хапка в живота му трябва да му се лепи, защото е оскъдица“.

Тази година Световният ден за борба със затлъстяването се отбелязва за последен път на 11 октомври, като през следващите години ще е на 4-ти март.

- реклама -