Сн: кадър bTV

Проф. Влаев: Конспирациите относно COVID-19 се появяват в обществото, защото доверието в правителството е загубено

COVID кризата постави на изпитание не само здравната система, но и психологията и поведенческите модели на хората. Темата пред bTV коментира Иво Влаев – професор по поведенчески науки в  Университет в Уорик.

„В момента се набляга на ваксинацията, защото този подход предпоставя повече свободи за индивида. Нещо, което хората искрено желаят. По-малко ограничения означава щастливи  граждани, щастливи да речем гласоподаватели за някои политици. Науката е красноречива какво се изисква по отношение на битката с вируса – социална дистанция. Вирусът има нужда от близост, за да се разпространява. Но политиката взима други неща предвид. Съображения като икономика, заетост и доходи, психично здраве. Когато хора се самоизолират, може да имате депресия. Но при всички случаи, при прилагането на строгите ограничителни мерки, ваксинацията е необходим поведенчески подход, който изисква да разберем първо причините защо хората не спазват правилата и не се ваксинират, и после да направим интервенция като обществена кампания например, която адресира тези причини“, коментира проф. Влаев.

Един от големите проблеми на пандемията е появата на конспиративни теории в световен мащаб.

„Не бива да пренебрегваме конспирациите! Конспирациите резонират в обществото, защото доверието в правителството е загубено, поради факта, че в продължение на дълго време в миналото ние сме получавали посланието, че не сме важни, че не сме изложени на риск, че не представляваме опасност за другите. Вместо да пренебрегваме конспирацията, трябва да признаваме теориите на конспирации, да ги идентифицираме, кои от тях имат най-голямо влияние чрез социалните медии и да се противопоставяме на подобни слухове чрез ясни, основани на доказателствата послания, на емоционални послания, включително и от доверени източници“, казва проф. Влаев.

Източник: bTV

- реклама -