Проф. Витанов с добри новини за COVID-19

„Добрите новини продължават. Вълната премина пиковите си стойности по отношение на заболеваемост.

Както виждате, няма нарастване и в заетостта на болничните легла. Очаква се и смъртността да падне още, въпреки, че и сега не е много висока“.

Тези добри новини съобщи в личния си фейсбук профил математикът проф. Николай Витанов, който прави всекидневен анализ на пандемията от COVID-19 у нас.

„Цялото Черноморие е в зелената зона. Заболеваемостта във Варна, Бургас и Добрич спада. Сега е момента за почивка на море за който има такива планове“, добавя Витанов.

„Кърджали излезе от Етап 1 на плана на МЗ и да иде на Етап 0. Търговище е на Етап 0. Още една област се е засилила натам. Мерките прегазиха вълницата. Резултатите са добри. Виждате, че започва постепенното намаляване и премахване на мерките. Очаква се това да продължи. Справихме се. Намираме се в сценарий Празни болници, ден 36. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни“, категоричен е математикът.

14-дневната заболеваемост днес е 248.34 на 100 000. Спада, както се и очакваше. Ясно е, че няма да стигне 400 на 100 000, тъй, че няма да има налагане на по-съществени мерки. Даже може да почне процес на намаляване на обхвата на текущите мерки, сочат данните на Николай Витанов.

В типичния колоритен стил той прави анализ на ситуацията към 19.08.:

„Вълницата грохва. Мерките дават резултат. Трендът на растеж се пречупи. Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко“, казва Витанов.

„Общата обстановка – Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 140 дни след края на извънредната епидемична обстановка“, добавя математикът.

„Базовото репродуктивно число – днес е 0.77. Под 1.00 е. Обхватът на заразата се свива Вълницата грохва… Постигнахме крупен успех – минахме през вълната без в страната като цяло да се запали дифузното разпространение. Това е страшно добре, тай като ще ни предостави добри изходни позиции да посрещнем есенно-зимната вълна“, категоричен е Николай Витанов.

Индексът на дифузното разпространение в петък за страната е 0.44. Критичната стойност за запалване на дифузно разпространение е 1.00, категоричен е математикът.

- реклама -