Проф. Витанов: Ноември ще бъде критичен

„Най-лошата прогноза е, че до края на октомври в България ще сме преминали 30 000 заразени. Здравната система трябва да е подготвена за 30 000 заразени в края на октомври. Както виждате обаче, това е малко висока цифра и според мен няма да стигнем чак дотам. Здравната система ще се справи. Аз винаги казвам оптимистичната прогноза. А тя е, че до октомври 25 000 ще си ги минем като бройка, и това е сигурно. Но здравната система ще издържи“, това заяви пред Нова телевизия проф. Николай Витанов от БАН – математикът от Националния оперативен щаб, който изготвя математическите модели за разпространение на пандемията от коронавирус у нас.

„От много време говоря, че октомври ще бъде преходен месец. Вече започнахме да виждаме, че той наистина е такъв – между това, което беше август – ниски нива на заболели и това, което ни очаква през ноември“, каза още той.

„Ноември ще бъде критичен в такъв смисъл, че там трябва да издържим, за да изкараме зимата добре. Не бива случаите да бъдат 500 на ден за по-дълъг период. Здравната система може да издържи 2-3 седмици при 500 заразени на ден“, добави проф. Витанов.

Един на всеки 100 човека у нас в момента е заразен с COVID-19. Когато ходим по улицата и срещаме 100 човека – един от тях е текущ носител на вируса. Съветът ми е – внимавайте“.

„100 човека заразяват 124 души, което значи, че пандемията се разраства. Хората, които са се срещали с вируса в България, са около 2,5% и върви към 3%, което е ниска стойност. Смъртността у нас все още е под средното световно ниво. Умножавате смъртните случаи по 200 и пак получавате колко хора са се срещнали с вируса“, каза още той.

В полунощ бе регистриран рекорд от новозаразени у нас. 436 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 5431 PCR теста. Малко над 8% от тестваните са заразени. Това показват данните в Националната информационна система. Досегашният рекорд беше 330 новозаразени за денoнощието.

Така общият брой на потвърдените случаи става 22306, от които активни 6134.

131 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 15310.

Хоспитализираните лица са 971, от които 57 се намират в интензивното отделение.

Починалите лица с доказана коронавирусна инфекция са общо 862. 8 от случаите са от последните 24 часа.

- реклама -