Витанов, прогноза, заболеваемост, празници, Омикрон
снимка: Фейсбук/ Nikolay Vitanov

Проф. Витанов: Народът ще яде и пие по празниците напук на Омикрона, после ще му мислим

Добра остава прогнозата за разпространението на COVID-19 у нас на математика от БАН проф. Николай Витанов. В публикация на профила си във Фейсбук той отчита, че дифузното разпространение на заразата е спряло, а щамът Омикрон дори да дойде у нас до края на годината, няма да създава проблеми. Главоболия заради него обаче ни очакват през следващата година, прогнозира специалистът.

„Ще дойде, няма да ни се размине. Но каквито проблеми ще имаме с него – ще са догодина. Това е прогнозата, направена е отдавна, още когато другите ви плашеха със страшния Омикрон. И се изпълнява“, пише Витанов.

Според него ни очакват спокойни празници:

„И тъй, прогнозата е благоприятна. Омикрон още го няма, празниците идат. Яжте и пийте на воля, забравете за проблемите, починете си. Проблемите са като старата болест – ще се обадят пак догодина„, пише математикът шеговито.

По думите му репродуктивното число на разпространението е 0,9, което означава, че един болен от COVID-19 заразява по-малко от един човек.

По отношение на здравната система експертът посочва, че тя се разтоварва, но процесът е бавен. Празниците ще посрещнем с около 90 000 активни случая на заразата.

Смъртността при тази вълна на вируса обаче остава много по-висока спрямо вълната от миналата година по това време, въпреки наличието на ваксини. А една от причините е именно ниското ниво на имунизация срещу нас.

„Ама що така – чудят се някои. миналата година нямаше ваксинация, тази има. И пак смъртността по-висока. Просто е – делта вариантът е по-заразен от английския – заразява повече хора. Вълната тази година беше по-висока от миналогодишната. Дори и при по-нисък процент на смъртност това води до повече смъртни случаи даже и при наличие на ваксинация. Какъв е изводът. Ваксинацията е недостатъчно обхватна“, пише математикът.

- реклама -