проф. Николай Витанов, Омикрон, коронавирус, проблеми, Ивановден

Проф. Витанов: Имаше посегателство срещу мен, заплашват Балтов, Кантарджиев и Кунчев

„Имаше директно посегателство срещу мен. Бяха направили нещо по колата ми. За щастие го забелязах и това ме спаси. Ходил съм в казармата и винаги си преглеждам колата, преди да тръгна на път. Повредата беше наистина сериозна. Но не съм човек, който ще седне да се оплаква и да опищи медиите за нещо такова.“ Това каза в интервю за в. „24 часа“ математикът проф. Николай Витанов. Той стана по-популярен у нас с прогнозите си за развитието на коронавируса, които изглежда не се харесват на мнозина.

Преди дни стана ясно, че той е получавал заплахи. И днес отново го потвърди.

„Заплашват ме, да! Има мейли, има и други неща. Ако отворите интервютата ми, които са достъпни в мрежата, ще видите под тях многобройни заплахи за саморазправа“, казва Витанов.

И допълва:

„Директни заплахи за физическа разправа! Тези мейли идват от криптирани сървъри, от които не може да се проследи кой ги е изпратил. Значи човекът, който ги изпраща, знае, че върши нещо незаконно. И въпреки това ги изпраща.“

И дава конкретни примери:

„Няма ли кой да го убие тоя?!“, „Докога тая гнида ще ходи по земята?!“, „Дайте да се съберем да идем да го пребием!“. Такива неща пишат. Но какво да се занимавам с тях? Знам, че един ден ще умра. Големият началник, като реши, ще ми вземе живота. Какво има да се оплаквам, да ходя, да занимавам полицията…“, казва Витанов.

Той е категоричен, че заплахите са свързани с коментарите и прогнозите му за коронавируса. Причината е, че преди да стане част от вече разпуснатия Национален оперативен щаб, подобни неща не са му се случвали.

„Предполагам, че става въпрос за хора, които не харесват това, с което се занимавам. Примерно човек не иска да носи маска, не иска да спазва мерки, не иска да си слага ваксина. Присъединява се към антиваксърски и антиковид теории и изведнъж идва някой и му казва – „Идва нова вълна, болните ще се вдигнат, пазете се!“. И на него това му е неприятно. Това е против разбиранията му и той се дразни“, казва проф. Витанов.

Той разкри, че заплахи получават и други бивши членове на Националния оперативен щаб.

„Бях малко настрани и колкото и много да са заплахите срещу мен, все пак са по-малко, отколкото са тези срещу Кантарджиев, Кунчев, Мутафчиев и Балтов… Той генералът даже се беше оплакал един път и го намериха човека кой е. Кунчев, горкият, той сигурно е рекордьор. Питайте го да ви покаже какво получава на мейла си. При мен ако са няколко заплахите, при него са неколкостотин. И всичко това заради заразата“, разказа още математикът.

- реклама -