Проф. Витанов: До две седмици ще има пълна доминация на Омикрон у нас

„На 21-ви януари свършват 14-те дни броени оттук нататък и това съгласувано е с очакванията да имаме пълна доминация на Омикрона горе-долу тогава.“ Това се казва в новата прогноза за разпространението на COVID-19 у нас на математика проф. Николай Витанов.

На страницата си във Фейсбук той информира, че репродуктивното число на коронавируса в момента е 1,3, което означава, че се очаква обхватът на заразата да расте и натоварването върху здравната система да се увеличава.

Проф. Витанов прогнозира, че през следващите седмица-две все повече области у нас ще влязат в тъмночервената зона на заболеваемост, като това ще се случва от запад на изток погледнато географски.

„Дифузното разпространение. Днес е налично във всички 28 области. 22 области са със силно дифузно разпространение, а в 5 области се очаква ситуацията да е силно неприятна. 3 от тях са по линията от Гърция към София-град. Навлизане на Омикрона от Гърция през западна България – това се вижда от динамиката на нещата. Плюс Варна и Бургас – дълги пасове от Нова година. Забележете – Пловдив още е по-добре от Варна, но такава беше и прогнозата – че Пловдив ще се удържи някое време след Варна. Няма да е задълго обаче“, прогнозира още проф. Витанов.

Смъртността по думите му ще се задържи на настоящите нива – около 50-60 души дневно. Прогнозата е базирана на научните данни, че Омикрон е по-заразен, но по-малко смъртоносен.

Според математика локдаун няма да има.

„Виждате защо – днес сме едва ден 1-ви над 1.3, болниците още не са натоварени напълно, медицинският персонал още не е изпозаразен. Тоест, няма предпоставки за пълен локдаун“, коментира Витанов, но напомня, че това е политическо решение.

Той призова да се спазват противоепидемичните мерки, които все още не са строги.

- реклама -