сн. БГНЕС

Проф. Венцислав Мутафчийски: Има възможности за обявяване на карантина от личния лекар

„Има възможности за обявяване на карантина от личния лекар и тя се удостоверява с болничен лист. Хората с подозрения и симптоми трябва да се обадят на личния лекар и той ще извърви цялата процедура”. Това обясни председателят на Националния щаб срещу разпространението на коронавируса генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Той препоръча на завърнали се от Италия или от Китай, които имат болно гърло или висока температура, задължително да потърсят личния си лекар.

„Не препоръчваме директно да се ходи в болница, а да се звънне по телефон”, посъветва проф. Мутафчийски.

„На този етап има голяма разлика между някой, който има температура и си живее в София и лица, които се връщат от места, в които има зараза. Ако се връщаме от Италия и Китай и имаме признаци като температура или кашлица, трябва да се обадим на личния си лекар и той ще ни информира какво да направим”, каза още той.

Шефът на кризисния щаб открои едни от най-важните превантивни мерки – да не се пътува там, където има регистрирани случаи на коронавирус и да се ограничат публичните събирания.

Искам да подчертая, че регистриран случай на коронавируса у нас няма, но ние се готвим, за да не ни изненада снегът, както се казва, заяви още Венцислав Мутафчийски.

- реклама -