коронавирус
сн. БГНЕС

Проф. Тодор Кантарджиев: Трябва да се правят повече бързи тестове, които показват дали човек заразява

Всички знаем, че маската не е приятно да се носи на носа, но трябва да мислим за нашето здраве и това на околните. Когато някой дойде при мен и говори с мен на метър и половина разбирам, че той уважава мен и моето здраве.

Не трябва да се прекалява с имуностимулатори. По-добре е правилно хранене, физическа активност и добри емоции. Който не издържа да не гледа постоянно какво става по света с коронавируса. Преекспонирането с темата доведе до страх у хората и те започнаха с удоволствие да слушат приказки, че маските не работят и „решетка срещу комари си слагаш“.

Трябва широко да се прилагат бързите антигенни тестове, които при изследване на метериал от гърло през носа.

Това е първият скрийнинг за коронавирус – струва 15-20 лв. Това трябва широко да се използва при контрола в трудови колективи. Трябва да се хващат първите случаи и да се изолират. Трябва да се включат всички държавни институции. БАБХ също трябва да се включат за контрола на спазване на мерките в хранителните магазини.

Професорът подчерта, че всичко, което мине през микровълнова фурна за 2 минути – няма коронавирус.

„Който носи очила – е по-защитен, защото заразяването често става през очната лигавица“, подчерта подчерта проф. Кантарджиев.

Има бързи тестове, които бъркайки в гърлото след 10 минути казват това дете с температура е с грип. Много е важно правилното взимане на материал.

Първите антитела, които се появяват в кръвта са на десетия ден. 40 дни след прекарване на заболяването ако имаш антитела можеш да станеш донор на плазма.

 

- реклама -