Проф. Тодор Кантарджиев: Маймунската шарка може да се прихване и от обща хавлия в СПА

– Професор Кантарджиев, толкова ли е опасна маймунската шарка, та вече се създава едва ли не нова истерия в цял свят?

Проф. Тодор Кантарджиев: Маймунската шарка може да се прихване и от обща хавлия в СПА– Не бива са допускаме масова психоза заради това заболяване, а трезво да кажем истината. И да държим обществото в течение. Великобритания предупреди СЗО за поява на такъв случай, доказан от местните власти. Става въпрос за човек, идващ от Нигерия.

Бързото разпространение в други страни учуди здравните власти, като стряскащи бяха масовите случаи в Испания и Португалия – по около 20 заболели след масови събирания. После се разпространи в Канада, САЩ и Австралия. Затова СЗО пусна инструкция за ограничаване на заболяването. И най-важното – дефиниция на случаите.

– Каква е тя?

– Случаят се счита за „възможен“, ако при пациента се получи ход на клинична проява на заболяването, характерен за маймунска шарка. Той е следният: обикновено се появяват симптоми на системна вирусна инфекция – висока температура, отпадналост, болки по гърба, болка в мускулите и загуба на сили.

Един или два дни след това идва силно зачервеното гърло. На следващия ден се появява обривът по кожата. Най-важният от симптомите на маймунската шарка, който го различава от другите шарки, е появата на подути лимфни възли. Много важно – да знаят лекарите, при едрата шарка, която изчезна от човечеството, няма подути лимфни възли. Обривът започва с кожата на ръцете, после се засяга тялото. По-малко са пъпките по тялото, повече – по ръцете и краката. Включително длани и ходила.

– Това звучи ужасно!

– Важен е характерът на обрива. Първо е макулата – зачервяване на кожата от по няколко милиметра. До 24 часа тази макула се повдига и се образува папула, като големината вече е сантиметър. След това в рамките на 10-20 часа се получава мехур, пълен с бистра течност. В следващите 24 часа течността вътре става мътна, пълни се с гной. Следва пукане и след няколко дни се образува коричка. След седмица коричките падат и пациентът вече не предава заболяването. Това е характерна картина, която говори за възможна маймунска шарка.

„Вероятен“ случай е следващата категория, когато има този характерен ход, споменат горе, плюс доказан контакт с човек, имащ същото заболяване. Третото е „потвърден“ случай, когато плюс първите две има лабораторно доказване чрез PCR. На сайта на Националния център по заразни и паразитни болести вече са публикувани указания към лекарите какъв материал трябва да бъде изпращан.

10 години това ми беше работата – да осигуря възможност всички известни болести по света да бъдат познавани, включително и тази. Преди години осигурихме праймерите за PCR и протоколите на института „Роберт Кох“ относно маймунска шарка. Сега в Народното събрание се похвалиха горди, че при такова неизвестно заболяване ще направят за месец план.

– Тоест, всичко сме направили, няма да откриваме топлата вода?– Точно така. Същото си спомням при куп болести, включително и коронавируса, когато всички се скриха за 2-3 седмици, а после десетки „знаещи“ наизлязоха и започнаха да обясняват.

– Колко е опасна тази шарка за фатален край?

– Болестта е проследявана, тъй като е открита в Африка още през 1959 г. и неправилно е наречена маймунска, защото вирусът е изолиран от маймуни. Всъщност, те много не боледуват. Естествен резервоар на въпросната шарка са дребни гризачи. Или ухапване от дребен гризач, или ядене на недобре опечен дребен гризач е довело до заразяването.

Описват се два подвида на маймунската шарка. Единият е централноафрикански, при който смъртността е до 10 процента. Това означава 4 пъти по-висока от смъртността на коронавируса в света, или 2,5 пъти повече от смъртността от COVID-19 у нас. Има и западноафрикански, където смъртността е под 1 процент. Господ беше милостив към човечеството, че всички над 60 секвенирани случая на сегашния взрив са от западния вариант. Той се и предава по-трудно от човек на човек.

– Как се предава маймунската шарка от човек на човек?

– Да го кажем – по-близък телесен контакт, ползване на общи дрехи, общо постелъчно бельо и общи хавлии в СПА центрове.

– Как се лекува болестта?

– Има моноклонално антитяло, което е регистрирано като лекарствен продукт срещу маймунска шарка, едра шарка, кравешка едра шарка. Освен това е доказано, че ваксината за едра шарка дава известна протекция. Тя обаче не се прави от 1980 г., тъй като болестта изчезна благодарение на ваксинацията.

По настояване на СЗО всички държави я унищожиха. Сега има само една регистрирана ваксина срещу едра шарка, регистрирана 2019 г. в САЩ, а 2013-а – в Европа. Тя съдържа модифициран вирус. Но не се обсъжда въобще въпросът за прилагане на тази ваксина. Темата е деликатна. Лекарите предупреждавахме още 80-те години, защото тогава ваксините бяха главно за безопасно приложение на новородени бебета.

При първа ваксинация на възрастен човек тогавашните ваксини даваха голям риск от нежелани ефекти. Също тогава се събираха антитела от кръвта на току-що ваксинирани млади мъже. В армията на повечето държави се правеше реваксинация. От войниците се вземаха кръв с антитела, които са много ефективни срещу едрата шарка. Но това не се прави от средата на 80-те години.

Така или иначе ваксинацията не е на дневен ред. Важен е контролът, особено сред хора, които са били в държави със случаи на маймунска шарка и са имали контакт. Контактните с доказано болен трябва да бъдат изолирани за 21 дни в карантина.

– Няма начин да не дойде в България, четох за поредните две страни от Европа с първи случаи. Какво трябва да правим, ако се усъмним?

– Човек да говори веднага с лекар и да ограничи контактите си.

– Да минем към острия хепатит при децата, ако е правилно да бъде наречен така?

– Остър, защото е хепатит с неизяснена причина. Случаите в последните седмици във Великобритания намаляват. Англичаните имат наблюдения за подобни от началото на годината. Оказа се, че в САЩ са имали случаи от октомври миналата година. Затова и се появи притеснение.

Острият хепатит атакува деца, предимно тези под 6 години, като най-често засяга 2-3-годишните. Симптомите са пожълтяване на кожата и лигавиците, урината става като тъмна бира, а изпражненията – светли като хума. Трябва да се търси медицинска помощ и да се докладва на РЗИ.

Болничното заведение, където се намира детето, трябва първо да изключи петте хепатитни вируса – А, B, C, D, E. Трябва да се изключат като вариант и хепатотропни вируси, които по принцип не причиняват хепатит, но в много редки случаи се наблюдават изключения. Трябва да се отхвърлят и възможностите за някои бактериални инфекции.

– Звучи твърде сложно, но явно медицината е в час?

– Все пак говорим за 250 потвърдени случая при проследено население от 1 милиард души. Вероятността за заразяване е много малко. При повече от 50 процента от тези деца са доказани аденовируси, затова важна е хигиената на ръцете.

Лятно време по курортите да не се ползват кърпички със спиртна основа. Те са за зимата. Лятно време се ползват жълто-зелените кърпички с хлорхексидин. И да се мият ръцете!

– Смъртоносен ли е този остър хепатит?

– 10 процента от децата са с тежко засягане, а на останалите им минава в рамките на няколко дни. В Англия имаше трансплантации при тежките случаи. В САЩ се стигна и до такива с фатален край.

– Прогнозата – ще има ли бум на ​ковид наесен в България?

– Ако хората, Здравната каса и министерството спрат да обиждат личните лекари и последните се наемат да убедят възрастните хора, които две години се криеха и не се ваксинираха, най-после да го сторят – ще имаме спокойна есен с отделни клъстери.

Основанията ми за оптимизъм идват от генетичната еволюция на коронавируса. Подвариантите на омикрон вече имат много по-слаба проява на заболяването. Няма нужда от кислород, от хоспитализация. Да, боледуват и ваксинирани. Но го карат много леко. Същото важи и за преболедувалите. Съветите остават същите – да се събираме на открито, отваряне на прозорец в градския транспорт, ако някой не е сигурен, да си носи маска.

– Съвет – да слагаме ли втори бустер наесен, ако вече имаме един?

– Да, съветът ми е да се направи наесен. Омикрон се гони с бустер.

- реклама -