Кантарджиев, коронавирус, мерки,епидемия

Проф. Тодор Кантарджиев: Изпуснахме 100 златни дни, в които трябваше да се акцентира върху ваксинацията

Проф. Тодор Кантарджиев, консултант към Столична община, определи новите ограничителни мерки, влизащи в сила от следващата седмица, като ненавременни.

„Мерките, за да имат ефект, трябва да бъдат навременни. Не мога да кажа, че настоящите са навременни – изпуснахме 100 златни дни“, заяви Кантарджиев. Той добави, че през тези дни е трябвало да се разяснява допълнително какво ще последва през есента, за да се засили ваксинацията.

Проф. Кантарджиев заяви, че не е привърженик на забрани, рестрикции и задължаване, но е за разясняване на ситуацията. Според него това е необходимо, за да се достигне до разбиране от нуждата за ваксинация.

Наблюдава се значителен ръст на заболелите и хоспитализираните, а има и много, които не се регистрират, сподели специалистът. Такава скрита заболяемост е опасна за предприемане на адекватни и коректни мерки.

Професорът най-много се притеснява от факта, че новите варианти на вируса поразяват младите хора и децата. Той подчерта, че бременните не бива да се притесняват за плода, защото заразата не се прехвърля.

Проф. Кантарджиев бе категоричен, че персоналът в лечебни заведения, домове за грижи и всички подобни места трябва да се ваксинира. Според него трябва да се подходи с убеждаване, а не със задължаване.

Вирусологът заяви, че ваксините действат и на новите варианти на коронавируса, но в по-малък процент. За най-новия вариант той обясни, че не се разпространява бързо, но ваксините също по-малко му действат.

Той каза, че ще продължават да възникват мутации, но е важното да се продължава с ваксинацията. Ваксините ще продължават да се коригират така, че да могат да действат на новите варианти. Кантарджиев вярва, че третата доза е за хора с автоимунни заболявания и със слаба имунна система.

Източник: NOVA NEWS

- реклама -