Кантарджиев, ваксини
сн. БГНЕС

Проф. Тодор Кантарджиев: До седмица очакваме да започне спад на случаите

„От опита, който имаме, знаем, че когато мерките продължават повече от две седмици, се натрупва една умора. Не сме стигали до мерките, които ги прилагат нашите съседи – вечерен час или да пускаш sms, за да отидеш да си купиш хляб. Натрупа се умора. Нищо толкова не се е отхлабило обаче.“ Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в студиото на сутрешния блок на BTV.

Въпреки високата заболяемост, според него се намираме в плато и до седмица ще започне спад в случаите.

Той съобщи, че основен показател е натоварването в болниците. Уточни, че постоянно се разкриват още легла в болниците.

„Ако миналата година по това време се беше случило това, щеше да е голямо изпитание, защото нямаше подготвени лекари“, каза проф. Кантарджиев. Положителната тенденция е, че страната ни се намира в плато, което е с висока заболеваемост, и системата се справя. Той прогнозира спадане на случаите до седмица.

Според проф. Кантарджиев около 300 000 са преболедували официално, а ваксинираните са 458 000. Към тези цифри трябва да се подходи с внимание, защото не всички преболедували са в официалните данни.

„Борим се максимално бързо да ваксинираме. Трябва до края на лятото да имаме достатъчно имунно население, за да няма разпространение. Това е целта ни от една година. Чакахме да дойде ваксината“, коментира професорът.

По темата с образуването на тромби вследствие на ваксината на „АстраЗенека“ той каза, че ваксината е обект на критика, защото е най-евтина. Даде и рецепта срещу съсирването на кръвта: „Който се ваксинира, да приема повече домати и доматен сок. Това пречи на съсирването на кръвта“.

„От опита на много имунизирани, над 17 милиона, чак такива кръвосъсирващи състояние не се регистрираха. Мислите ли, че една държава като Великобритания с традиции в общественото здраве, ще допусне такова нещо?“

Относно нивата на смъртност той посочи като фактор общото здравно състояние на българския народ – диабета и наднорменото тегло са сериозни причинители. Хората също така забавят търсенето на медицинска помощ, което представлява проблем.

- реклама -