коронавирус, отношение, българи, партии, нагласи

Проф. Тодор Кантарджиев: Здрав човек не може да се изследва за коронавирус (видео)

30 души са изследвани за коронавирус у нас

„Материал за лабораторно изследване на коронавирус се изследва само, ако има проявена висока температура и начална пневмония. При здрав човек няма ефект да се изследва за коронавирус, защото резултатите ще са отрицателни.“ Това обясни преди извънредната среща в МС на Съвета по сигурността директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Изследването е безплатно и се извършва само по лекарско предписание на лежащо болен.

До момента центърът е изследвал близо 30 материала, които са отрицателни.

„Всички здрави хора, които се връщат от чужбина не се изследват никъде по света. Защото, тестът не може да докаже наличие на вирус в организма“, каза още Кантарджиев.

„Връзките между и България и Италия са значително по-интензивни, отколкото с Китай. Първата контрола, която се прави на летището, важи за всички кацащи на наша територия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници и да създадем условия, а в случая реакцията да е бърза, да не позволим разпространение вътре в страната“, допълни той.

„Броят на полетите от Италия до България е 37 седмично. С тях пътуват между 4 000 и 5 000 души. Няма смисъл те да се изследват, ако нямат симптоми“, посочи Кунчев.

Директорът на центъра и други здравни власти участват в Съвета по сигурността, който беше свикан спешно от премиера, за да обсъдят мерките на държавата в случай на коронавирус в България.

- реклама -