Снимка: NOVA NEWS

Проф. Радостина Александрова: Наличието на антитела при преболедуване не дава пълна сигурност

„Само за наличие на антитела не се издава сертификат в Европа“, това каза по NOVA NEWS вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Според нея зелените сертификати са доказали, че работят в цяла Европа. Допълни, че у нас все още има много хора, които са жертви на дезинформацията.

„Трябва да сме добре информирани и отговорни. Само ваксините дават гаранция за скритите опасности, които има от вируса COVID-19“, добави тя.

Специалистът разясни, че наличието на антитела при преболедуване не дава пълна сигурност. В най-голяма безопасност са преболедували и ваксинираните, като препоръката е имунизацията да се случи между три и шест месеца след преболедуването, макар и това да не е императивно.

Относно смърт на пациенти въпреки преболедуване и ваксинация проф. Александрова заяви, че почти всички са имали сериозни придружаващи заболявания. Тя припомни, че се препоръчва трета доза за всички с отслабена имунна система именно поради тази причина.

За третата доза проф. Радостина Александрова каза, че вече е дадена зелена светлина да се смесват ваксините, ако първата и втората са били различни от Moderna или Janssen.

- реклама -