коронавирус

Проф. Радостина Александрова: Колкото и страхове да има за ваксината, по-страшен е самият COVID

„Този вирус буквално ни шамароса.“ Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова пред БНТ, уточнявайки, че с коронавирусът природата ни е поставила на място.

Според нея би трябвало първо да се ваксинират тези, които не са се срещали с вируса, защото нямат никаква защита, а след това и тези, които прекарали COVID-19. И добави, че най-висок е рискът COVID-19 „да те повтори“ в срок от 2-3 месеца след като си го прекарал.

Проф. Александрова заяви, че лекарство, което да бъде профилактика срещу новия коронавирус, няма.

„Учените продължават да следят ситуацията, но за момента няма данни, че новият щам причинява някаква много по-сериозна клинична причина, няма данни, че е и по-лека обаче. Ако новият щам се разпространява по-лесно, това би натоварило повече здравната система“, отбеляза проф. Александрова.

Тя е категорична, че каквито и страхове да имаме от ваксината, пълноценният вирус би могъл да предизвика доста по-сериозни проблеми.

При ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтех“ наблюдаваните странични ефекти са за алергични реакции при 6 човека от ваксинирани над 270 000 души.

Клинични проучвания при бременните жени и децата ще бъдат проведени тогава, когато безопасността на ваксините е категорично доказана при останалите възрастови групи.

Проф. Александрова обясни, че при проучванията на „Пфайзер“ и „Модерна“ са включени деца над 12 години. Ваксината на „Пфайзер“ е получила разрешение за употреба над 16 години, а тази на „Модерна“ – над 18 години. Тя обаче уточни, че и предстоящото проучване не се очакват сериозни странични ефекти.

Няма данни за продължителността на имунитета, който изгражда ваксината, допълни проф. Александрова. Няма и категорични доказателства, че разпространението на вируса ще се повлияе от ваксинирането на повече хора.

- реклама -