проф. Радка Аргирова, Омикрон, постковид, усложнения

Проф. Радка Аргирова: Можем да бъдем преносители на вируса, дори и да сме ваксинирани

Можем да бъдем преносители на вируса, дори и да сме ваксинирани.

Това каза председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова за бТВ.

„Колкото по-нисък е процентът на хората, които са ваксинирани, толкова по-бавно ще преминем напред. Ако сме ваксинирани и около нас всички са ваксинирани, постигнали сме всичко, което искаме и ще затрудним вируса. Но ако се случи, че сме единица сред много неваксинирани и не спазват мерките, нещата стават съвсем различни“, обясни Аргирова.

Ваксините са безвредни, но не смятам, че има кампания, която да разясни на хората всичко относно имунизацията, добави тя.

„Тези всички ваксини бяха приети с екстрена процедура, не са съвсем довършени клиничните изпитания. Те са в прогрес, ще продължаваме да получаваме нови данни постоянно. Има на места единични случаи на алергични реакции по света, но няма сериозни последици“, каза проф. Аргирова. Тя обясни, че се проверява дали у нас го им новият вариант на вируса, който съдържа в себе си няколко мутации.

Председателят на Българското дружество по медицинска вирусология коментира и че защита след ваксинация ще е около година.

Относно провеждането на изборите и начина на гласуване на карантинираните тя е категорична, че не бива да се пускат карантинираните навън да дадат своя вот за няколко часа, както се предлагаше. Разнасящите урните пък трябва да са проверени антитела и да се ваксинират, каза още Аргирова.

- реклама -