Проф. Рачев разкри ще има ли нови опустошителни градушки

Проф. Рачев разкри ще има ли нови опустошителни градушки. Градушките ще продължат. България е една от страните в Южна Европа, която се отличава с висока градобитност. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Максимумът на градушките се наблюдава през втората половина на май, юни и понякога дори първата половина на юли. Това е климатичният период, в който винаги могат да се очакват градушки. След това атмосферата

се затопля и те са сравнително рядко явление, заяви той.

За съжаление, трябва да очакваме проявата на градобитност и през следващите дни. Това е природно явление, срещу което не можем да направим практически нищо. Когато се говори за активно противодействие с ракети и самолети, е „детска радост – бенгалски огън“. Навсякъде по света на практика се отказаха от сондирането на градоносните облаци, оставиха нещата в ръцете на застрахователите, а там където има ценни насаждения, най-вече лозя, те имат мрежи, които улавят града. Някои автокъщи в България вече имат такива мрежи.

С такива мрежи пораженията практически са нулеви, посочи проф. Рачев.

Предстои ни една седмица, в която ще има неустойчивост. Невъзможно е да се предскаже кога точно, колко и къде ще падне градушката. Градобитността обикновено е свързана с едни ивици, които са валежите в облака. Тези ивици носят и ледените зърна. Сега е периодът с най-висока степен на градобитност и винаги можем да очакваме градушка, особено в районите на България, които са изключително чувствителни.

Това са Дунавската равнина, Горнотракийската низина, а във високите части

на планините тези явления са още по-често срещани, но там природата е такава, че обикновено градушката не е толкова голяма. Големите градушки падат в ниската, равнинната част на България. И вчера наблюдавахме места с градушки от порядъка на орех, на яйце и на отделни по-големи парчета, които са убийствени за реколтата, а и нанасят щети върху покриви, соларни панели на покривите, коли и т.н., каза още климатологът.

- реклама -