Проф. Рачев преброи снежинките. Ще имаме модерна зима

Проф. Рачев преброи снежинките. Ще имаме модерна зима. Топ климатологът проф. Георги Рачев каза най-чаканата новина – ще има ли сняг тази зима. Отговорът е да. Цяла седмица ще имаме студено време и сняг.

От днес до следващия вторник ни очаква зима.

Ще има снеговалежи, но няма да има убийствен студ. Ще бъде една мека, съвременна зима през цялата седмица, коментира за bTV проф. Георги Рачев. Студеният въздух ще нахлува от изток и северозапад.

„Четвъртък и петък ще има интензивни валежи,

особено в Рило-Родопския масив. В София от сряда се очакват по-ниски температури. В Пловдив се очакват валежи от дъжд. Във Варна в петък също се очакват валежи“, добави климатологът.

„От изток и северозапад ще нахлуе

малко по-студен въздух, но глобалните метеорологични модели вече са толкова объркани, че залитат ту в едната, ту в другата посока. Четвъртък и петък ще вали много, но да видим какво точно ще вали… С изключение на Родопите, не ни очаква кой знае колко сериозен снеговалеж.

В София четвъртък и петък прогнозата

е много смела – за 10-20 сантиметра снежна покривка, но дали ще бъде така, предстои да видим. Днес по-скоро ще валят някакви капки, които може и да преминат в снежинки.

Но ще бъде чудо в София да имаме леден ден и температурата да мине 0 гардуса“, категоричен е проф. Рачев.

В Пловдив валежите ще бъдат от дъжд,

евентуално мокър сняг, но трайна снежна покривка не очаквайте.

В Пампорово ще има снежинки, ще вали сняг и ще трупа. А във Варна, като изключим петък, в който се очаква съществен валеж, ще бъдат съвсем нормални температури за тази част от годината.

Във Велико Търново очаквах да стане малко по-студено, но няма да стане. В четвъртък там ще нахлуе малко по-съществена порция студен въздух, както и в почти цялата останала част от страната.

Валежите ще са в петък.

В Плевен пък, ще има повече валежи, отколкото във Велико Търново. Там ще бъде по-облачно, а в събота евентуално се очаква да завали и сняг.

Ако февруари се окаже толкова топъл, колкото го дават, това ще бъде най-топлата зима, откакто съществуват метеорологични прогнози в България. В момента изживяваме една топла зима не само в България, но и в цяла Европа и глобално е по-топло от нормалното, завърши проф. Георги Рачев.

- реклама -