Камен Плочев управител НЗОК

Проф. Плочев: Избра ме Народното събрание, то ми е началник

Проф. Камен Плочев, НЗОК: Внесъл съм писмо не да стартираме процедура по промяна в бюджета, а да обсъдим как можем да поправим дефицита

Аз съм внесъл писмо не да стартираме процедура по промяна в бюджета, а да седнем и обсъдим как чрез бюджета можем да поправим този дефицит, който мен ме смущава и всяка година расте. Това каза по БНТ проф. Камен Плочев – Управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) във връзка с поисканата му оставка от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Аз не мога да определя кое точно е истината, но съм считал, че съм прав и съм искал да направя нещо полезно. Нещо, с което да помогна и в никакъв случа не да навредя“, посочи проф. Плочев.

„Така е конструирана НЗОК, че има един изключителен компонент на демагогия. Уж е самостоятелна институция, парламентът избира управителя. Той не се подчинява на никого и в същото време не може да направиш нищо без да питаш управляващите. Тогава нека да стане дирекция към МинистерствоТО на здравеопазването или МинистерствоТО на финансите и тогава нещата ще бъдат много по стройни и точни“, допълни още той.

На въпрос защо преди да пише писмо, адресирано до парламента, не е обсъдил въпроса с министъра на здравеопазването, проф. Плочев отговори: „Нали ме е избрало Народното събрани и мисля, че то ми е началникът“.

- реклама -