проф. Пламен Киров

Проф. Пламен Киров: В момента има само политическо говорене срещу главния прокурор

Надали главният прокурор би могъл да бъде атакуван заради това, че някои предварителни производства са забавени, други са приключили без успех, по трети България е била осъдена и е трябвало да плати обезщетения на потърпевши лица. Това заяви пред bTV бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Относно исканата оставка на главния прокурор от правосъдния министър той посочи, че към момента има само политическо говорене дотолкова, доколкото подобно искане към ВСС би могло да се отправи след решение на КС във връзка с тълкуване на текстовете на Конституцията, което пък трябва да е поискано от Министерския съвет, т.е. бившия правосъден министър Янаки Стоилов, защото екипът му е писал искането.

Киров бе категоричен, че Янаки Стоилов, който в момента е конституционен съдия не би трябвало да участва в разглеждането, защото е страна по случая и би бил в конфликт на интереси.

Той припомни, че и настоящият служебен министър Иван Демерджиев е направил анонси, че ще поиска такова прекратяване на правомощията на главния прокурор.

- реклама -