Държавен вестник, депутати, Народно събрание
сн. БГНЕС

Проф. Пламен Киров пред FN: Ако някой си мисли, че може да се проведат избори две в едно през октомври няма да му излезе сметката

Вече са ясни окончателните резултати от изборите на 45 Народно събрание.

Какво следва от тук нататък по Конституция и кога бихме могли да имаме ново правителство?

Пред Flashnews обяснява бившият конституционен съдия и професор по конституционно право проф. Пламен Киров.

– Какво предстои да се случи преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство?

– Най-вероятно в началото на следващата седмица ще знаем имената на новите депутати. До неделя тези, които са избрани в два района трябва да посочат пред ЦИК от кой район да се считат за избрани, т.е. в другия район за избран ще се приеме следващият в листата. Тези имена ще бъдат публикувани в Държавен вестник, след което президентът може да свика парламента на своето първо заседание. Има един конституционно предвиден срок, който е двумесечен за свикване на първото заседание. Ако той не го направи, инициативата може да бъде на 1/5 от депутатите, или 48 от новоизбраните народни представители. Но предполагам, че президентът следващата или по-следващата седмица ще свика това първо заседание.

– Каква е процедурата и какво се случва на това първо заседание?

– Конституирането на Народното събрание, под ръководството на най-възрастният народен представител депутатите ще положат клетва. И ще бъде избран председател на НС. На него ще се конституират и парламентарните групи на отделните партии и коалиции, които са влезли в 45-тото НС. Ще имаме 6 парламентарни групи в НС. След това президентът може да започне да провежда консултации с парламентарните групи, за да се завърти конституционната въртележка с три последователни опита за формиране на правителство.

– На това първо заседание на НС ли правителството подава оставка?

– Това е изискване на Конституцията. Министерският съвет подава оставка, това е формален акт, реално президентът не може да започне консултации ако старото правителство не е подало оставка. Съществува едно конституционно напрежение от това, че 15 от действащите министри са избрани за народни представители, т.е. те изпадат в несъвместимост, защото министрите продължават да изпълняват своите функции, макар и в оставка, до избирането на нов кабинет. Ако при депутатите имаме прекъсване на мандата от около два месеца, то при правителството не можем да имаме прекъсване – държавата не може без правителство.

Народните представители не могат да осъществяват друга държавна служба, така както и министрите не могат да изпълняват друга държавна служба. Но има възможност тази несъвместимост да бъде уредена. През 2009 г. министър-председателят в оставка Сергей Станишев беше избран за депутат и даже стана председател на ПГ на БСП в народното събрание. Но тъй като правителството беше формирано бързо, в рамките на две седмици, никой не обърна внимание.

Ако президентът избърза може още следващата седмица да се случи всичко това или в началото на по-следващата. При всички случаи преди Великденските празници ще бъде свикано Народното събрание.

– Кога президентът трябва да започне консултациите с политическите партии и има възможност за шиканиране на процеса?

– Няма ограничения в сроковете, президентът има голяма свобода да прецени как да проведе тези консултации. Може да ги проведе и много бързо и много бавно. Имахме случай, когато президентът Плевнелиев ги проточи месец и половина, за да насрочи предсрочни избори не в средата на лятото, а през септември. В този случай консултациите едва ли ще продължат повече от седмица.

колаж: БГНЕС

– На кого връчва първия мандат – по закон задължително ли е да бъде потенциалният министър-председател?

– Конституцията е категорична – при първия опит за формиране на кабинет президентът връчва проучвателен мандат на лице от най-голямата по численост парламентарна група. Проучвателният мандат е 7 дневен. В този срок евентуалният министър-председател трябва да е готов да състави правителство, да определи неговата структура. Президентът го представя на Народното събрание и започва парламентарната фаза на формиране на правителство. Парламентът гласува два пъти за формиране на кабинет. Първо гласува за министър-председател, а след това за предложения екип като се гласува анблок за всички министри.

Ако първият път завърши без успех, президентът възлага нов проучвателен мандат на лице от втората политическа сила.

И процедурата се повтаря. Ако и той завърши без успех, президентът връчва третия мандат на парламентарна група, която може да е третата или шестата по численост, но не може да възложи нито на първата, нито на втората. Ако и третият опит завърши без успех очевидно парламентът не е е в състояние да формира правителство и следва разпускане на парламента с указ на президента, насрочване на предсрочни парламентарни избори и назначаване на служебно правителство. Тогава в двумесечен срок се провеждат предсрочни избори на ново Народно събрание.

– Ако трите посочени от президента партии не успеят да сформират правителство какво следва?

Изборите за президент се насрочват не по-рано от три и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на действащия президент, което е 22 януари 2022 г. Т.е. не по-рано от 22 октомври могат да бъдат изборите за президент. Тази агония с парламента няма как да продължи с водене на консултации и разтегляне на процедурата с локум до 22 октомври. Абсурдно е. Най-вероятно ако се наложи да има предсрочни избори те ще са средата на юли месец. Ако някой си мисли, че ще може да провежда избори за президент и Народно събрание две в едно просто няма да му излезе сметката.

– Ако не се стигне до предсрочни избори кога реално можем да имаме ново работещо правителство?

– Процедурата веднъж започнала вероятно ще се развие в рамките на около месец, месец и половина. Една седмица да предположим за консултации, въпреки, че са възможни да приключат и в рамките на два дни. След това има три проучвателни мандата по 7 дни. Това е около месец. Няма накъде повече да се бави. Някъде до към края на май месец всичко трябва да бъде ясно.

- реклама -