Проф. Пламен Киров: Най-късно в петък парламентът би трябвало да бъде разпуснат

Най-късно в петък би трябвало парламентът да бъде разпуснат с указ на президента Радев. Коментарът направи професор Пламен Киров, бивш конституционен съдия, пред БНТ.

Най-вероятно предсрочните избори ще бъдат на 11 юли, смята той.

Президентът трябва да назначи и нова Централна избирателна комисия, съобразно измененията в Изборния кодекс, допълни проф. Киров.

„Ако и следващият парламент не може да излъчи в три опита парламентарно правителство и се повтори всичко това, което се разиграва, президентът трябва да назначи ново служебно правителство, то може да бъде в същия състав, но няма как това служебно правителство да действа с хоризонт до Нова година“.

Служебното правителство не можа да прави онова, за което е необходимо да има действащ парламент. „Не може да внесе законопроект за актуализация на бюджета, не може да тегли заеми, тоест всички онези действия, които са свързани със санкции от страна на парламента“, каза Киров.

Той заяви, че служебното правителство може да прави ревизия на предишното правителство, тъй като това са правомощия на всяка изпълнителна власт.

Относно състава на ЦИК проф. Киров обясни: „Президентът може да изрази възражения на кандидатурите на партиите, той не е обвързан с кандидатурите, но може да върне една кандидатура и да иска да бъде представена друга, по-подходяща, от същия политически субект.

- реклама -