вето
сн. БГНЕС

Проф. Пламен Киров: КС показа, че президентът не е недосегаем

„Всички, които имаха свръхочаквания към решението на Конституционния съд, останаха недоволни. Конституционния съд показа, че президентът не е недосегаем, той носи отговорност. Конституционните съдии се произнасят с единодушие“. Това заяви пред БНР бившият конституционен съдия проф. д-р Пламен Киров.

Действащите президент и вицепрезидент могат да бъдат разследвани, но не могат да им бъдат повдигани обвинения, разтълкува днешното решение на КС проф. Киров.

„Президентът не отговаря за своите действия при изпълнение на своите конституционни функции, с изключения на действия, окачествени като държавна измяна или нарушение на Конституцията. КС внася едно важно уточнение в понятието „държавна измяна“. Държавна измяна са всички престъпни деяния, които влизат в съставите на глава Първа на особената част в НК – престъпленията срещу републиката“., добави проф. Киров.

По думите на проф. Киров е интересно да се четат мотивите на КС в часта „Единствените недосегаеми хора си остават народните представители, които не носят наказателна отговорност по Конституция за изразените от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание“.

- реклама -