Проф. Пламен Киров: Има реални сигнали за формиране на правителство

„Има реални сигнали за формиране на правителство. Принципът на ротацията може да се разпростре и във формирането на правителство.

Няма пречка да бъде излъчен министър-председател на ротационен принцип, дори министри могат да бъдат излъчени на ротационен принцип“.

Това заяви в ефира на БТВ преподавателят по Конституционно право проф. Пламен Киров.

За държавния глава Румен Радев от основно значение е да се приеме бюджет, каза проф. Киров.

Президентът можело да направи трети и четвърти консултации, но няма нещо драматично променено, за да може държавният глава отново да разговаря с партиите, каза проф. Киров.

По думите му страната се намира в уникална ситуация – най-голямата партия в парламента да иска от втората такава да представи състав и структура на Министерски съвет.

Може да се постигне и джентълменско споразумение – нетрадиционно е най-голямата партия да се окаже от своя мандат и да подкрепи втората по численост партия, без да влиза в коалиционно управление и без да участва в бъдещото правителство.

Такова нещо няма в страните с парламентарно управление, коментира проф. Киров.

Той посочи, че формирането на правителство е едно от най-важните парламентарни решения. Акад. Николай Денков е универсален боец и проф. Пламен Киров не изключва отново да бъде предложен за премиер от ПП/ДБ.

- реклама -