Проф. Пенка Петрова пред FN: Дали руската ваксина ще бъде доставена у нас е политическо решение, но по ефективността й няма разногласия

Вчера здравната комисия гласува възможност България да преговаря самостоятелно за руската ваксина „Спутник V“.

„Това е изключително притеснително и противозаконно решение, защото не може да бъде стартирано, защото има противоречие със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина“, коментира днес здравният министър в оставка професор Костадин Ангелов. 

Ако решението дали да договаряме сами ваксината е политическо, то от експертна гледна точка ваксината получава висока оценка за ефективността си. Как действа, на коя друга, призната от ЕС ваксина, прилича и какви са нагласите на българите към  „Спутник V“, разговор с проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към Българската академия на науките.

Трябва ли да изчакаме решение на ЕМА за да употребяваме у нас руската ваксина?

Някой държави не чакаха. Унгария и Сърбия широко я използват. Сърбия дори ще я произвежда. Германия също се договаря и също ще произвежда. Доказани са нейните качества.

Каква е ефективността й?

Според руснаците тя е високо ефективна. Те твърдят, че до 2 години предпазва от заразяване и от тежко протичане. Като механизъм на действие прилича на „АстраЗенека“ и „Джонъсн и Джонсън“. Тя е двудозова. При нея обаче се действа с два различни аденовируса. Първата и втората доза се различават по състав. Докато при „АстраЗенека“ първата и втората доза са еднакви. Няма нищо лошо да договаряме още една ваксина на българския пазар.

Какви са заслугите на Русия в производството на ваксини и това дава ли гаранция, че са направили добра ваксина срещу коронавируса?

От десетилетия Русия произвежда ваксини. В момента в над 30 страни в света се ваксинират само с руската ваксина и разчитат на нея.

Какви са нагласите на българите към тази ваксина?

Нашата БЦЖ ваксина се базира на руски щам „Москва-София“. Имаме дългогодишно доверие към руските ваксини, обменяли сме опит в тази област в продължение на 50 години. Естествено е българите да имат добро мнение за тази ваксина.

Защо се бави оценката на ЕМА за руската ваксина?

Може да нямат достатъчно документация, въпреки, че всички фази на изпитвания се минали. Може и да се пази фирмена територия на доказаните вече ваксини, защото ЕК се договори вече за  определен брой дози от наложените в съюза ваксини. Изчисляват се загубите и ползите от включването на нова ваксина и проблемът е геополитически.

У нас ще бъде ли проверен състава на ваксината?

Нашата Комисия по лекарствата и Агенцията по лекарствата ще одобрят по документи ваксината. След това ще започне да се прилага за желаещите.

- реклама -