Проф. Огнян Кунчев, локдаун, коронавирус, локдаун
кадър: bTV

Проф. Огнян Кунчев: Нов локдаун ще има около15 октомври

Най-вероятно нов локдаун у нас ще има около 15 октомври заради ръста на новозаразените. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ математикът от БАН проф. Огнян Кунчев.

По думите му основната причина е високият брой хоспитализирани и хора в интензивните отделения с COVID-19.

„Свети червена лампа“, категоричен е Кунчев.

По изчисления на проф. Кунчев в средата на октомври новите случаи на ден ще минат 10 000, като в тази бройка той включва и скритата заболеваемост.

Според него по-строгите мерки и ограничаването на събирането на хора на закрито е нужно и при предишните пикове е довело до намаляване на новите случаи.

„Досега при 2 големи вълни веднага щом сме затворили местата на закрито, в които се събират много хора, кривата на растеж на болестта е била пречупена. Ако нямаше тези локдауни, щяхме да имаме не 18 000 починали, а 36 000“, смята той.

Той напомни, че са нужни поне 15-20 дни прилагане на каквито и да е мерки, за да се види резултатът от тях.

Математикът показа графика с броя на заразените по месеци от началото на пандемията. Пик на заразените на дневна база е имало през септември-октомври 2020 г. и след това контролиран спад.

„От ноември броят на заразените започна леко да пада, защото на 25 октомври затвориха всички нощни заведения. От 10-15 декември рязък спад надолу. Това е резултат от пълен локдаун от 29 ноември. Започваме да се качваме 10-15 февруари. На 1 февруари пуснаха децата да ходят на детски градини и училища“, обясни проф. Кунчев.

- реклама -