проф. Витанов
Снимка: Кадър NOVA

Проф. Николай Витанов с прогноза за Омикрон и данни – кога ни чака пета COVID вълна

Много предварително народът се наплаши от този вариант – Омикрон. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Николай Витанов.

Ако не го пуснем до Никулден – няма да имаме големи проблеми до Нова година. Този вариант трябва да се бори около 3 седмици, за да измести текущият, смята той.

Аз имам система за ранно предупреждение – към настоящия момент този вариант на вируса не е представен в България. Или ако е представен, е пренебрежимо. Има индикатори, които могат да кажат даже в коя област се е появил, обясни още математикът.

По думите му догодина ни очаква повишение на заразените, пета вълна.

„Заразата много бавно си свива обхвата, но ако дойде Омикрон, числото на заразяване ще скочи. Рекордът за Българуия, съгласно вашите изчисление, е 1,97. Това беше при вълмната преди 1 година. Когато се появи Омикрон, това може да стигне началото – до към 2,5. Това означава относително бързо разпространение и за три седмици да стане доминантен. Базовото репродуктивно число сега е 1 и то трябва да се следи до Никулден, то показва как здравната система ще се натови. В момента тя е претоварена. въпросът е дали тя ще успее да се разтовари, докато Омикрон ни нападне. Според мен тя няма да успее да се разтовари достатъчно. До към Нова година броят на активните случаи вероятно ще падне под 100 000, но няма да падне под 70-80 000“, онясни проф. Витанов.

По думите му това не е добра новина за хората на първа линия и в здравната система.Според него 30 000 ще са жертвите на вируса до Нова година.

- реклама -