Проф. Николай Витанов с добри новини за пандемията

С добри новини за пандемията излезе математикът от БАН проф. Николай Витанов.

125 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна, пише той. По думите му здравната система се справя с проблемите, а сценарият „празни болници“ е стабилен.

“Дифузното разпространение е угасено,

клъстерното разпространение е силно, но индексите забавят ръста си. Мерките започват да потискат клъстерното разпространение. Това е добре, много добре. Отиваме на благоприятния сценарий”, пише още математикът. И прогнозира, че болниците няма да се напълнят и през август.

Има добра новина, заявява още Витанов. По думите му противоепидемичните мерки дават резултат. И допълва: “Вирусът се задъхва и вълната достига пиковите си стойности. Това означава, че индексите се очаква да започнат да падат от следващата седмица и да започне постепенна отмяна на мерките в областите, където заболеваемоста е спаднала и положението в болниците е добро”.

Според него по-съществени мерки ще се налагат когато дадена област или страната отчете 400 на 100 хиляди заразени в двуседмичната заболеваемост.

“Вълницата започва да се задъхва. Мерките започват да дават резултат.

Трендът на растеж започва да се пречупва. Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко”, пише още той.

И уточнява: „Спокойно е. Юли свърши спокойно, без дифузно разпространение. Болниците няма да са пълни. Август месец също се очертава да е спокоен. Тези, които спазват мерките, за пореден път ще ни изведат успешно от вълната”.

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта на болничните легла. Но тя е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото, прогнозира още математикът.

И заключва: „Приближаваме пиковите стойности на заетостта. След това се очаква дори спад. Защото вирусът отново не успя да подпали дифузното разпространение. Като не може да го подпали, ще отстъпи и ще си изкараме относително спокоен август месец. Отивай на море, народе, който има такива планове. Внимавай в Гърция”.

На финала математикът отново съветва хората да се пазят,

за да не се заразят с COVID-19. “Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се”.

Източник: Стандарт

- реклама -