ваксина Борисов, ваксинация, коронавирус, ремдесевир
сн. БГНЕС

Проф. Николай Витанов: При два милиона ваксинирани ще започне да се усеща ефектът от ваксината

„В математиката ваксината срещу COVID-19 не е неизвестно, там нещата са ясни. С нея ние ще смачкаме този вирус, защото тя влияе точно върху този член в моделите, който отговаря за потискането на епидемията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече той намалява”. Това заяви математикът проф. Николай Витанов пред Нова ТВ.

При два милиона ваксинирани ще започне да се усеща ефектът от ваксината. При три милиона и половина започваме да си решаваме проблемите”, каза още той.

По думите му е рано да се говори за отпускане на мерките, тъй като броят на активните случаи е висок.

„Преди бяхме на долната врата, сега се качихме доста нагоре, видяхме какво пише на нея – че ген. Мутафчийски е прав, и сега тръгваме пак надолу.

И това е правилната посока. Базовото репродуктивно число вече е 0,89, което вече е доста добре. Ще видим какво ще стане с активните случаи. Смъртността все още е висока, ще почне да спада, но не толкова бързо. А свръхсмърттността над 120 човека на ден се дължи и на други фактори – че вероятно народът е доста болен. И това трябва да се погледне като свърши тази пандемия. Сравнението с другите държави обаче е добро, виждате какво става в Турция, Сърбия и то си има причини да става това. По добра е ситуацишята като брой нови случаи в Северна Македония, Гърция. В Западна Европа обаче не е добра ситуацията, във Фарнция тази сутрин базовото репродуктивно число отново е над 1, в Германия също има над 30 000 нови случая на ден. От тази гледна точка ние сме добре“.

- реклама -