коронавирус, случаи, починали,

Проф. Николай Витанов: COVID-19 ще срещне затруднение от ваксинацията и ще се ограничи разпространението

„Има система от критерии, на базата на които се определят ограничителните мерки. Вижда се, че мерките работят.“ Това заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред БТВ.

„След като се появи ваксината, числата ще започнат да намаляват. Епидемията от COVID-19 ще срещне затруднение и ще се ограничи. Това не е онзи стаден имунитет, за който ни говореха, и който няма как да се реализира, с ваксината може да се постигне“, увери математикът.

Проф. Витанов прогнозира, че паднат ли активните случаи под 100, ще се справим с вируса.

Ако се ваксинират 30% от населението, ще започне да се усеща. Ваксините са добри. При тях трудностите са технологични, но хладилници вече се намериха.“, кза още проф. Витанов.

По думите му оптимистичната прогноза за развитието на вируса идва с приложението на ваксината. „След 7-8 месеца този проблем ще е толкова малък, че няма да говорим а него. След 5-6 месеца ще започне масовата ваксината и ще се усети. До края на годината ще сме се справили с медицинската част“, прогнозира проф. Витанов.

„Доста неща трябва да се анализират след тази пандемия, например защо смъртността е толкова висока, трябва да организираме здравната си система. Такива пандемии тепърва ще има, няма какво да се лъжем. Трябва да се организираме. Българският народ е болен и трябва да се обърне внимание на профилактиката“, подчерта той.

Математикът на НОЩ обясни и каква е ситуацията в страната: „В момента на всеки три регистрирани случаи, има един нерегистриран. За да ни стане ясно, ако вземем данните, можем да ги умножим по 4, за да разберем колко са инфектираните, с които се срещаме. Един на 20 е срещнал вируса и има опасност да заразява. Затова е добре да носите предпазна маска“, подчерта той.

- реклама -