Николай Денков, МОН, зелен сертификат, министерство
кадър НОВА

Проф. Николай Денков: Учебната година започва присъствено, ако няма рязко влошаване на епидемичната обстановка

„Ако няма рязко влошаване на епидемичната обстановка, учебната година ще започне навсякъде на 15 септември присъствено. При влошаване на ситуацията има много възможности за гъвкава организация в училищата”. Това заяви министърът на образованието Николай Денков.

Директорите ще имат свобода да решават как да протече обучението, каза Денков. Възможно е то да се осъществи на две смени, като 50% от децата са вкъщи. Обмисля се и хибридна форма – 50% в клас, 50% вкъщи.

„Това, което сме поставил като условие, е при електронно обучение, ако не е всичко затворено, да има не повече от 50% от децата в училище”, добави Денков.

Когато децата имат някакви симптоми, те ще бъдат тествани веднага и ако се окаже, че са заразени с COVID-19 – ще бъдат изолирани, посочи още министърът на образованието.

„Ако имаме рязко покачване на процента на заразени ученици в дадено училище, тогава то ще бъде затваряно. Нашата задача е да има максимално присъствено обучение, но без да подлагаме на риск здравето на учениците и учителите”, категоричен бе той.

Вероятно тържества за първия учебен ден ще има навсякъде, заяви Денков. В училищните дворове може да се осигури дистанция, различните випуски може да не се засичат. Проблемът е как ще се развият нещата, след като децата влязат в клас.

„С експертите в здравното министерство имаме консенсус, че можем да освободим малко мерките за малките деца от 1 до 4 клас. Обсъждаме дали маските за тях да бъдат само в междучасията”, посочи министърът на образованието.

При влошаване на епидемичната обстановка в присъствена форма ще останат най-малките. Приоритетно по-дълго в училище ще бъдат задържани учениците, които имат важни изпити – 7-и и 12-и клас.

„Ако в училището има масова нагласа на родителите за това децата да се тестват, в момента границата е 90%, тогава децата ще се тестват, за да имаме ясна индикация, че училището е безопасно. Ако съгласните родители са по-малко, става безсмислено. Децата ще се тестват ежеседмично. Обсъждаме варианти как точно ще става това”, посочи още той.

Източник: НОВА

- реклама -