Генчо Начев, коронавирус, болници, лекари
Снимка: Кадър БНТ

Проф. Начев: Това нещо е жестоко, имал съм нещастието да го преживея, спазвайте мерките

Не забравяйте, че това нещо е жестоко, аз съм имал нещастието да го преживея, така че спазвайте всички мерки и инструкции.

Това призова проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина, в ефира на БНТ.

Ситуацията е кризисна, има липса на медицински персонал – винаги е имало липса на кадри, но сега е осезаемо, каза той. По думите му болниците и леглата са много на 100 000 души.

Болниците са много и това „много“ в момента помага за борбата с коронавируса. Това е причината да не се разкриват полеви болници, заяви проф. Начев.

Болниците са много, въпросът е, че това много в момента помага в борбата с COVID-19 и не се налага разкриване на полеви болници, каза още професорът.

Когато става въпрос за интензивно лечение, могат да се подготвят нужните медицински кадри, категоричен е проф. Начев.

Специализантите, така или иначе имат диплома за висше образование, но има и студенти 4-5 курс, които прекрасно се справят в Интензивно отделение. В „Света Екатерина“ 50% от специалистите по здравни грижи са студенти и се справят прекрасно, на тях са им необходими не повече от 2 седмици за подготовка. Няма никакво основание хората да се притесняват, че за тях се полагат грижи от млади специалисти.

Според проф. Начев е нормално лекарите да се разболяват, тъй като те се срещат с вируса постоянно.

Вирусът съществува и нанасят сериозни щети – не при всички, някои го изкарват леко, без симптоми, но това не е обикновена настинка, а е вирус, които светът не познава.

Мерките у нас за изключително меки, смята проф. Начев.

Според него грешката е, че още в самото начало, когато бяха въведени тези правила и бяха взети мерки, те не продължиха. Слушахме не толкова доброжелателни хора, които обясняваха, че това е сякаш една хрема, обясни професорът.

Това, че спират плановите операции, не значи, че няма да има операции. Дори и да не е спешен, пациентът ще бъде приет за наблюдение, обясни проф. Начев.

В момента в УМБАЛ „Света Екатерина“ няма ковид пациенти, но в болницата са отделили пет легла. Самата болница не е пригодена за това, но сме се съобразили с изискванията на РЗИ и здравното министерство, взети са всички мерки за безопасност, допълни проф. Начев.

- реклама -