сн. БГНЕС

Проф. Мутафчийски: Заболеваемостта у нас за седмица се е повишила с 50%

„Заболеваемостта от COVID-19 на база на две седмици се е увеличила с 94 процента”. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Много стръмно покачване има по отношение на смъртните случаи – за 1 седмица с 46 %, а на база 2 седмици – 124 %. “

Това ни слага на 3-то място по интензивност на нарастването на смъртността след Чехия и Унгария”, каза още той.

По 14-дневна смъртност от коронавирус сме на 4-о място в ЕС и на 1-о на Балканския полуостров. 

Заболеваемостта в България достигна 483 на 100 000, което ни отрежда 9-о място в ЕС и 3-о на  Балканите. Това каза на брифинг на здравните власти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

С изключение на Търговище, цялата страна попада „червена зона“, като цифри с най-голяма е заболеваемостта за този период в Бургас, следван от Плевен, София, Враца и Кюстендил – това са областите със заболеваемост над 600 над 100 000 души. С най-малка са Търговище, Видин, Разград и Кърджали, допълни той.

Няма недостиг на легла в страната, подчерта здравният министър.

Разполагаме с 46 000 легла, заети са 7 800 легла. Има усещане за повишен натиск към определени лечебни заведения в страната, но това се преодолява“, каза Костадин Ангелов.

Той подчерта, че има увеличение на броя на децата, които се приемат за лечение в болници, но няма проблеми с овладяване на състоянието им.

- реклама -