коронавирус, Мутафчийски, ВМА
сн. БГНЕС

Проф. Мутафчийски: Няма доказан пациент с коронавирус в България

„Тази нощ във ВМА са постъпили двама души, след като са се върнали от пътуване. Поставени са под наблюдение.“ Това заяви началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски. Те са пристигнали от Италия.

„И двамата имат минимална симптоматика. За всички, пристигащи от чужбина от рискови зони, старанието на системата е да ги поеме под карантина. За всички, които нямат признаци на болест, трябва да имат домашна хигиена“, поясни Мутафчийски. Появяват се фалшиви новини от Румъния, че Русе е пламнало с коронавирус, няма такова нещо, подчерта Мутафчийски.

Изследват дете на една година за наличието на новия коронавирус, То е в Инфекциозната клиника на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. 

От 10 дни детето е с висока температура и ларингит, а преди да постъпи в детското отделение на здравното заведение е било в Мюнхен.

Към тази сутрин, няма доказан пациент с коронавирус в България.

Негативни са резултатите от тестовете, изпратени от Пловдив, Сливен, Габрово, както и на двама души от Военномедицинска академия. Днес се очакват пробите от Русе, Бургас и Сливен, уточни Мутафчийски.

Той подчерта, че на този етап няма потвърдени случаи на заразени в Румъния и Сърбия, а по отношение на медийните публикации за акостирал у нас кораб с китайски граждани уточни, че екипажът за последно е бил в рисков регион преди 40 дни: Екипажът не е допуснат въобще да слиза, въпреки че по правилата те отдавна са преминали карантинния период.

- реклама -