Три деца са заразени с коронавирус у нас, най-малкото е на 4 г., няма нови положителни проби (ВИДЕО)

„Няма нови положителни проби от обявените вчера 23. Всички контактни лица са издирени от РЗИ. Те са идентифицирани и предупредени.“ Това заяви на редовния сутрешен брифинг ген. Венцислав Мутафчийски.

Заразените с коронавирус у нас са на възраст от 4 г. до 77г., уточни Мутафчийски.

Три деца са диагностицирани с коронавирус у нас. Те са на 4, 7 и 11 г. Децата могат да се разболеят, но изкарват вируса много по-леко, каза още той. И уточни, че те не са болни, нямат симптоми, но са дали положителна проба.

„Засега можем да си позволим да държим здрави в болниците. Но по-нататък какво ще става. Ако запълник болниците със здрави преносители, ще сринем системата. Трябват механизми по контрол на болните или здравите в карантина. Няма такива към този момент“, каза още той.“, уточни той.

„Причината за разрастването на епидемията на една фамилия у нас е едно празненство с 24 човека“, каза Мутафчийски. Той уточни, че вчера три пъти е разговарял с дъщерята на починалата жена.

„Починалата жена няма в момента кой да я погребе, защото всички са под карантина“, каза още той.

Възстановени от заболяването са 70 хил. В Китай регистрираха само 21 случая вчера, това е безпрецендентно, в Европа все още няма дори задържане на случаите.

„Докладвахме за динамичната обстановка и предприемащите се мерки в Европа. Неведнъж съм казвал, че още на 3 март СЗО оцени, че единствените правилни мерки са мерките на Китай и се препоръчва да бъдат реплицирани. Ключовата дума е социалното дистанциране и самоизолирането“, каза още той.

Само за дни излетялите от България са спаднали от 12 000 на 300 души.

Това показва, че предприетите мерки и разяснителни кампании дават резултат, обясни проф. Мутафчийски.

- реклама -