проф. Момеков, коронавирус, COVID-19
Снимка: Кадър бТВ

Проф. Момеков: До октомври се очаква разрешение за три лекарства срещу COVID-19 в ЕС

До октомври Европейската комисия очаква в ЕС да бъде разрешена употребата на три лекарства срещу COVID-19.

„Би могло да има резултат за лекарствата до края на годината, ако клиничните проучвания при COVID излязат благоприятни“, коментира проф. Георги Момеков – председател на Българското научно дружество по фармация, пред БТВ.

Ваксината няма ограничението човек да е болен, докато лекарствата се използват при болни, добави той. Според него това би могло да е ограничение, защото вече има региони, в които заболеваемостта намалява. „Пфайзер“ работи върху две молекули, които идват от първия ни сблъсък със SARS коронавирус – оригиналът, който се появи през 2003 г. Тогава са направени доста от предклиничните изпитвания, но тогава човечеството успя да се справи, каза още проф. Момеков.

„Търсят се чудодейни свойства от противовирусните средства, но истината е, че при тежките форми, при които се стига и до фатален край, се касае до вирусна инфекция. Таймингът за употреба на такива лекарства е много къс, трябва да се започне с тяхната употреба сравнително бързо след проява на симптоматиката“, обясни експертът.

Според него е имало много лекарства, които бяха изследвани и хаотичното хвърляне към тях е било оправдано миналата година. „Сега трябва да знаем, че много от тези медикаменти бяха отхвърлени след проучвания. При хидроксихлорокина имаше проблеми по отношение на безопасността и той не стои на масата отдавна“, даде пример проф. Момеков. „Колективният имунитет го очакваме, когато има голям брой ваксинирани, но в България имаше доста преболедували, които не влизат в никакъв регистър. Сега е важно да върви стегнато ваксинационната кампания“, посочи той.

- реклама -