Проф. Милена Стефанова: ПП действа самоубийствено, пиша тройка на кабинета

Проф. Милена Стефанова: ПП действа самоубийствено, пиша тройка на кабинета.

„Имаме много сериозни противоречия, които могат да

се превърнат в предпоставка

за предсрочни избори. Вече всички разбраха, че тази коалиция, която беше сформирана като анти ГЕРБ коалиция, е много несигурна и аморфна“. Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Милена Стефанова, преподавател в Катедра „Публична администрация“ на Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

„На кабинета му пиша тройка,

а на Народното събрание ми се иска да му напиша малко по-висока оценка, но не ми дават никакво основание.“

Според Стефанова част от обяснението за сегашната политическа ситуация е в новите формации без изяснена платформа – „няма ляво, няма дясно“ и в отказа им от ценностна обосновка.

Относно предложението

за различен кворум за гласуване от 121 гласа в пленарната зала проф. Стефанова посочи, че „става дума за процедурна демокрация, която не във всички случаи е правилната и вярната“.

„Те непрекъснато си чертаеха червени линии, които вече преминаха“, коментира Милена Стефанова за състоянието на управляващата коалиция.

БСП най-лесно може да

предизвика предсрочни избори с напускане на коалицията и дестабилизиране на и без това крехкото мнозинство в Народното събрание, смята проф. Стефанова. По думите ѝ БСП трябва да си понесе отговорността за това, че „налага диктат над коалицията“, макар представителството ѝ да не предполага това.

ПП действа най-самоубийствено,

защото нямат нито създадена партия, нито структури, отбеляза преподавателят.

„Нямаш нито един реален успех до момента, който да можеш да представиш на общността. При едни предсрочни избори те ще претърпят най-голямата загуба.“

ИТН е отживяваща партия, каза още проф. Милена Стефанова в предаването „Преди всички“.

„Те вече показаха сериозен тренд на намаляване на подкрепата. Гледат да могат да капитализират или да реализират това, което „заслужават“ в момента, според тях заслужават.“

Много от нещата се дължат на неграмотност

и на незнание как се управлява държава, трябва да се въведе професионализмът в управлението, подчерта проф. Стефанова.

„Идеята, че чрез политически лица трябва да се завземат позиции, които могат да доведат до успешна съпротива на корупционни практики, до реализиране на заявката нулева толерантност срещу корупцията – заблуждават хората, че се действа. Там трябва да има експертни лица, не бива да бъдат политически обвързани по никакъв начин.“

„Да извадиш хора, които нямат никакъв политически опит, които всекидневно генерират поредица от грешки, а понякога и смешки, не е много успешен ход“, допълни Стефанова.

По темата с Украйна според нея си „играем на залъгване на избирателите“.

- реклама -