Константинов Радев вето

Проф. Михаил Константинов: Целта на смесеното гласуване е всеки да може да упражни правото си на вот

„В Европа машинно гласуване практически няма и за това има някакви причини. Ние ги игнорираме и ще си понесем последствията. Целта на това смесване е доста благородна – да няма хора, които да не могат да упражнят правото си на глас. 30% от българите не са пипали компютър, а машината за гласуване е точно това. Общо взето това е идеята е на смесеното гласуване”. Това обясни пред Нова ТВ проф. Михаил Константинов – председател на „Информационно обслужване“.

Членът на ЦИК доц. Димитър Димитров изрази друго мнение по въпроса. Той смята, че у нас голяма част от населението не ползва технологиите.

„Няма как технологията да не се промени. Решението да се ползват машини има около 10 години давност. Тогава е имало увлечение, всички са се надявали да има електронно гласуване. Сега вече всички знаят, че не е възможно”, каза той.

Те коментираха и поведението на политиците у нас и посланието, което то носи.

„Много неуспели политици се опитват да обяснят своята неуспешност с някаква външна причина. Малко са хората, които като загубят, си признават загубата и казват, е ще опитат отново. Феърплеят не е познат на политическия терен в България”, заяви проф. Константинов.

- реклама -