Проф. Михаил Константинов: Смесеното гласуване ще върне към урните над 300 000 избиратели

Бившият директор на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов прогнозира в ефира на БТВ, че 2.9 млн. избиратели ще гласуват на предсрочните парламентарни избори на 2 април.

Не е ли обидно една модерна европейска държава да се занимава с хартия, ролки и всякакви други работи, каза проф. Константинов в студиото на „Тази сутрин“. Нашите СИК са зле обучени и недобре образовани и заради това стават скандалните резултати от изборите, каза той. И припомни, че на предишни избори една комисия е връщана 48 пъти, за да си оправи протокола.

Със смесеното гласуване ще се върнат половината хора, които не са искали да гласуват – над 300 000 избиратели, смята проф. Константинов. Според него това са основно избиратели на БСП.

За него видеонаблюдението на предсрочните избори е вредно и е натиск върху избирателите.

Бившият зам.-председател на обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева добави, че машините на изборите ще бъдат принтери. Тя не очаква там да бъдат подводните камъни. До момента това, което е използвано, е хартия от производителя на машините.

Не изборът между хартия или машина е това, което подкопава доверието, а резултатът от изборния процес. Много трудно ще стигнем до същината на това, което избираме и за какво ги избираме тези хора – отново ли отиваме на мач между ЦСКА и „Левски“, или ги избираме за друго, коментира Дечева.

- реклама -