Константинов Радев вето проф. Михаил Константинов, коронавирус, направления, система

Проф. Михаил Константинов пред Flashnews: Крайно време е в политиката да влязат стойностни хора

Правят добро впечатление обявените вече предизборни листи на партиите, които ще участват в предсрочните избори. Това заяви за Flashnews математикът проф. Михаил Константинов. По думите му вече е крайно време в българската политика да влязат стойностни хора.

– Проф. Константинов, виждаме нови лица, свързани с културата и изкуството, журналистиката, да навлизат в политиката. Това добре ли е?

– Добре е. Ние такова нещо видяхме в зората на демокрацията, в 90-та година. Във Великото народно събрание също влязоха известни личности, интелектуалци. Но те в последствие бяха леко разочаровани от политическия живот. Нещата ще тръгнат по мед и масло, когато в парламента влязат стойностни хора.

Народно събрание клетва

– Има ли опасност някои от новите лица да бъдат използвани и след това да бъдат захвърлени?

– Такава опасност винаги има, но аз се надявам да не се случи. Затова партиите трябва правилно да преценят своите представители и своите граждански квоти. Старите лица не трябва да бъдат заменени напълно. Има хора, които познават технологията на властта, които са опитни и биха дали един разумен тласък. Тука се търси компромис между опита, младостта и технологичното знание и интелектуалния капацитет на нацията.

– Трябва ли да се търси баланс между интелектуалците и хора от техническите науки – инженери, архитекти, икономисти?

– Разбира се. Защото нашият свят става все по-технологичен. Но познавам и лекари, журналисти с доста дълбоки познания в компютърните технологии например. Хората започват да се интересуват от различни неща. А интернет дава възможност за бързо получаване на информация, макар че трябва да се знае доколко тя е достоверна. Така че аз гледам с оптимизъм в бъдещето.

 

 

- реклама -