машинно гласуване, "Сиела Норма", решение, ВАС

Проф. Михаил Константинов: Не може да има и предсрочни избори, и машинно гласуване

„Не може да има и предсрочни избори, и машинно гласуване“. Това експертът по изборния процес проф. Михаил Константинов пред Нова ТВ. За изборните промени математикът заяви: „Идеята беше да се гласува два дни – първо възрастните, после младите. В Чехия се гласува два дни“, добави Константинов.

„Тези, които се „метнаха“ да ръководят протестите са ми крайно неприятни“, допълни проф. Михаил Константинов.

20 000 машини трябва да се осигурят за изборите – срокът за доставка е поне 3 месеца.

„Факт е, че ще има хора, които трудно ще се справят с машина. Законодателството трябва да даде шанс и на тези хора“, разкри експертът по изборен процес.

„Сблъсъците се превърнаха в един повод за публичен сблъсък. Отговорни са властите. Защо се допусна напрежение, при положение че имаше толкова органи на реда.“, заяви социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов. Според него ако въведем двудневен изборен ден, то това ще предизвика по-голям хаос.

„Има три причини „за“ въвеждането на машинното гласуване – недоверието в честността на изборите, елиминиране на субективния фактор при ръчното преброяване и модернизация на изборния процес“, каза Цветозар Томов.

Бившият член на ЦИК разкри, че има и сканиращи машини, които събират и електронен, и хартиен вот, който може да се провери по всяко време.

- реклама -